top of page

5 Tips om energie te besparen

Met deze dure tijden willen we allemaal onze centen in de portemonnee houden. Er is momenteel een energiecrisis door alle conflicten in Oost-Europa. Dit zorgt voor hoge kosten. Gelukkig zijn er best veel dingen die u thuis kunt doen om die energierekening naar beneden te schroeven.

In dit artikel gaan wij u 5 tips geven hoe u dit het beste aan kunt pakken.


Tip 1 - Isoleer uw huis

Bij de ramen en deuren gaat er een hoop warmte verloren. Het is dus daarom een goed idee om dubbelglas te hebben in al uw ruimtes. Nu kan dit een aardig prijskaartje met zich meebrengen, als dit dus geen optie is zorg dan in ieder geval voor isolerende raambekleding. Bij de buitendeuren kunt u tochtstrips ophangen. Deze kunnen een wereld van verschil maken als het gaat om de temperatuur in huis gezien koude lucht zich laag verplaatst. Ook kunt u kijken of isolatie in de muren mogelijk is, dit is een aardige investering maar wel één die zich terugbetaald op de lange termijn. Luchten is belangrijk maar controleer ook regelmatig of de roosters boven de ramen dicht zijn en of het echt nodig is om deze open te hebben.


Tip 2 - Controleer uw CV ketel en slimme meter

De meeste huizen hebben het al, een slimme meter. Afhankelijk van uw leverancier kunt u vaak via een app specifiek bijhouden wat u verbruikt. Naast een slimme meter kunt u ook investeren in een slimme thermostaat zoals Google Nest (als beste uit de test), Honeywell of een Tado. Ook via deze technische snufjes kunt u precies bijhouden hoe het verbruik is met betrekking tot het stoken van uw huis. Ook kunt u de slimme thermostaat zo instellen dat bijvoorbeeld op werkdagen overdag het huis gekoeld wordt en gaat stoken zodra u thuis komt. Sommige slimme thermostaten kunnen al “habits” oppikken, dan stelt de thermostaat zelf een programma in die optimaal bepaald wanneer er gestookt moet worden of juist gekoeld kan worden.

Op uw CV-ketel zijn verschillende standen te vinden. De fabrieksinstelling is 9 van de 10 keer 80ºC. Zet deze op 60ºC, dit scheelt gelijk al een heleboel gas zonder dat dit ten koste gaat van uw comfort. U hoeft dus ook niet bang te zijn voor een koude douche. Soms is er ook nog een ecostand, het kan natuurlijk nooit kwaad om deze aan te zetten.


Tip 3 - Slimme stekkers of “kill switches”

Sluipverbruik gaat bij veel huishouden ongemerkt. Het zit al in de naam, een stopcontact hier met een laptop eraan, de tv op standby, de wasmachine op sluimeren. Dit zijn allemaal slurpers die bij de eindafrekening toch een aardig bedrag kunnen vragen. Een laptop kan ongebruikt 48 Watt per uur verbruiken, dat kan flink wat verspilde energie worden als dit een gewoonte is om deze aangesloten te houden.

Het is daarom een goed idee om te investeren in slimme stekkers. Deze kunt u vaak via een afstandsbediening of app instellen. Als het via een app gaat kunt u vaak heel veel met de stekkers. Simpelweg uitschakelen, tijden instellen dat deze actief mag (voor de koffie in de ochtend) of een timer instellen dat deze bijvoorbeeld de TV uitschakelt. Mocht u de slimme stekkers prijzig vinden dan kunt u vaak voor een leuke prijs simpele aan/uit stekkers vinden met een afstandbediening.


Tip 4 - LED verlichting

Oude lampen zijn slurpers. Ze verbruiken vaak relatief veel elektriciteit maar zijn helemaal niet zo fel. Sterker nog, de meeste energie gaat verloren in warmte in plaats van licht. Bij LED lampen is dit juist andersom, de meeste energie wordt gebruikt om licht te produceren en er gaat dus veel minder verloren aan warmte dan bij de voorganger.

Een LED lamp heeft ongeveer een tiende aan elektriciteit nodig van wat een gloeilamp nodig heeft om dezelfde hoeveelheid licht te creëren. En dan hebben we het niet eens over de efficiëntie en het verlies door warmte.

Het is daarom eigenlijk een must om al uw gloeilampen te vervangen met LED verlichting gezien dit de simpelste manier is om energie te besparen.


Tip 5 - Neem zonnepanelen

Wij zien dat bij veel klanten gerealiseerd kan worden dat de energiekosten op zijn minst “geneutraliseerd” wordt. Dit betekent dat de opwekking gelijk staat aan het verbruik. In veel gevallen kunnen we ook meer zonnepanelen leggen wat als resultaat heeft dat u saldeert, oftewel terug verkopen van opgewekte energie. Dit is natuurlijk al helemaal mooi meegenomen aangezien u dan nog sneller uw investering terug kan verdienen. In de toekomst zal salderen niet meer de beste optie zijn. Dit zal van toepassing zijn wanneer het grootste gedeelte van Nederland zonnepanelen op zijn dak heeft liggen. Dan is het een goed idee om thuisbatterijen aan te schaffen. Met thuisbatterijen kunt u de opgewekte energie opslaan en gebruiken op momenten dat er weinig tot geen zon is. U kunt dit nu al doen met een Tesla maar de technologie is nog volop in ontwikkeling en zal net zoals zonnepanelen binnen no time betaalbaarder worden.



Wij hopen dat u met deze tips uw kosten kunt verlagen. Mocht u de beste besparing van alle op uw dak willen, vraag dan een gratis adviesgesprek aan met één van onze gespecialiseerde adviseurs.



bottom of page