top of page

Hoe maak ik mijn zonnepanelen schoon?

Leuk hé zonnepanelen. Besparingen op uw energiekosten, verduurzamen van uw woning. Maar hoe houdt u nu die panelen schoon? In dit artikel bespreken we alles rondom het schoon houden van uw panelen.


Schoonmaken zonnepanelen
schrobben van uw panelen


Tip #1 - Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Gelukkig wonen wij in Nederland. Meestal zijn wij nederlanders niet zo blij met de hoeveelheid regen maar voor zonnepaneel eigenaren is het heel fijn. De regen kan namelijk een hele hoop van het oppervlakkige vuil wegspoelen. Wanneer uw zonnepanelen heel vies zijn heeft dit uiteraard invloed op de maximale opbrengst. Het advies is dat er eens in de vijf jaar een goede schoonmaakbeurt gedaan wordt op de zonnepanelen.

Wij adviseren om het enkele momenten per jaar uw panelen te controleren om te kijken of er vuil op zit.


Maar wat dan?Tip #2 - Wat is de beste tijd van het jaar?


Combineer deze taak samen met de grote lente schoonmaak. U wilt natuurlijk niet de meest winstgevende maanden van het jaar missen door vieze panelen. Daarom is het handig om uw panelen schoon te maken aan het begin van de lente. De meest winstgevende maanden zijn mei, juni en juli.

Maak uw panelen schoon op een dag dat het bewolkt is. U wilt namelijk niet dat tijdens het schoonmaken het water gelijk verdampt wat voor lelijke, vieze vlekken kan zorgen.Tip #3 - Wat kan ik het beste gebruiken?


Zonnepanelen zijn gemaakt van gevoelige materialen. Daarom wilt u het liefste een zachte borstel gebruiken. Een harde borstel kan krassen veroorzaken. Daarnaast is het ook handig om ontkalkend water te gebruiken of biologisch schoonmaakmiddel. Voor echt hardnekkige vlekken kunt u een zachte spons gebruiken.


Tip #4 - Wat als ik niet het dak op kan/wil


Vanaf de grond kunt u al een hoop schoonmaken met een waterspuit. Daarnaast kan het ook geen kwaad om een uitschuifbare borstel aan te schaffen.

Als dit alle geen optie is zijn er tegenwoordig ook glazenwassers die dit als extra dienst aanbieden. Let wel goed op de methode en materialen tijdens het schoonmaken, u wilt geen schade aan uw zonnepanelen door derden.


bottom of page